Cancun_den.jpg

caribbean retreat

Every design decision for this Caribbean beach residence was guided by the desire to maximize the views of the property’s breathtaking natural surroundings. 

To connect the spaces and reveal the views from every vantage point, the team reconfigured the layout to create vistas, and installed window film to reduce solar heat gain. These modifications increased efficiencies, reused 90% of the interior envelope and did not impact the exterior structure of the building. In addition to providing incredible views, opening up the plan allows cross ventilation, maximizing the use of ocean breezes to cool the interior. The result is an effortless flow and maximization of space.

Throughout the interior, dark materials express the concept of respite in the shade, and emphasize the sweeping views of the Caribbean Sea. Millwork crafted by local artisans from local materials establishes hierarchy–providing a clear understanding of the layout–and filters light to create privacy and drama. Screens help define the spaces and create suspense. 

Varying screen opacities serve specific functions: nearly opaque screens build suspense, translucent screens provide privacy, and reflective screens–as seen in the kitchen ceiling–create mystery in the core where light and views are challenged.

Referencing the seaside location, the baseboards create a sense of being in a deep shallow. The 16” tall baseboards create a pool effect, engaging the walls with Cradle to Cradle certified Mosa tile flooring. The irregular height also conceals power and data cabling. 

The resulting space is a contemporary oasis that offers a high-level of comfort and functionality.

 

IN

HABIT

Cancun_Entry.jpg
Cancun_Den-Closed.jpg
Cancun_Detail_01.jpg
cancun_guestbath.jpg
Compositions that convey your unique perspectives.
— Dane Rausch
Cancun_Guest2.jpg
 Details make the difference. Rounded edges meet angular lorem ipsum dolor.